backgammon spel

Lär dig backgammon regler och spela som en kung!

Det finns spel som är klassiska och otroligt roliga trots att det inte finns några vinster att tala om. Du kanske spelar spindelharpan av detta skäl men frågan är om backgammon ändå inte är lite vassare.

Backgammon är det äldsta kända brädspelet i världen med en historia som går tillbaka flera tusen år. Det här är ett strategispel som kan spelas med två spelare eller i lag om två. Detta blir extra kul då du spelar hemma runt köksbordet med goda vänner och familj.

Trots att backgammon har funnits så länge så är spelet fortsatt mycket populärt. Det är ett hasardspel samtidigt som det krävs skicklighet. Det bästa av allt är att backgammon regler inte är svåra att lära sig. Här ska vi bryta ner reglerna för backgammon så att du kan börja spela direkt.

gammalt backgammon spel

Målet med ett backgammon spel

Innan vi kam se närmre på backgammon regler måste vi förstå vad målet med spelet är. Syftet med backgammon är att vara den första som flyttar alla femton spelbrickor från hemmabrädan till din yttre brädan och sedan få bort dem helt och hållet från spelplanen.

Det blir en tävling mot detta mål och den första att få bort alla sina brickor vinner spelet. Visst kan ni spela om pengar. Men du behöver inte satsa på riktigt för att vara en smartgambler på detta spel!

backgammon bräda
Lär dig hur du ska använda tärningar och spelchips!

Kom igång med backgammon regler

Backgammon spelas på ett bräde med tjugofyra smala trianglar, de kallas för punkter, som är jämnt uppdelade i fyra kvadranter. Tavlan är uppdelad i två halvor, hemmaplanen och den yttre tavlan. Varje spelare börjar med femton pjäser som placeras på den punkt som motsvarar numret på tärningen som kastas.

Om du inte orkar läsa mer kan du se denna video:

Spelet börjar med tärningskast

Spelet börjar med att varje spelare kastar en tärning. Spelaren som kastar det högre numret får börja och spelar siffrorna som visas på båda tärningarna. Om båda spelarna kastar samma nummer måste tärningarna kastas om.

Om båda spelarna kastar en dubbel så kastar varje spelare två tärningar och spelaren med den högsta summan får sedan spela. Ni kan använda helt vanliga tärningar. De kommer normalt sett med spelet om du köper det och online är det bara att klicka på knapp för att rulla tärningarna.

backgammon mitten
Spelet börjar med tärningskast!

Spelaren vars tur det är flyttar sedan en av sina brickor enligt tärningskastets nummer. Pjäserna kan bara flyttas till en öppen punkt. Det vill säga en punkt som inte är upptagen av två eller flera av motståndarens brickor.

Om en spelare kastar en dubbel med tärningarna måste de flytta numret som visas på varje tärning två gånger.

Om en pjäs landar på en poäng upptagen av en enda pjäs av motståndaren så fångas motståndarens pjäs och placeras på ribban eller baren som den också kan kallas för. Baren är mitten av brädet och alla fångade pjäser måste placeras där.

Spelaren vars bricka togs till fånga måste sedan gå in i spelet igen genom att kasta tärningen och flytta sin bricka från ribban till en öppen punkt. Öva detta några gånger så kommer du in i det. Ett sätt att få ordning på backgammon regler är att spela gratis backgammon spel online. Idag kan robotar spela backgammon via nätverk bättre än människor men hoppet att du blir bra på spelet finns alltid!

Bearing Off – få ut brickorna från brädet

När alla femton av en spelares brickor är på den yttre brädan kan dessa bäras av, direkt översättning av bearing off. Detta betyder ju att hålla sig borta på svenska så det beskriver vad som händer väl.

träbackgammon

Detta är processen för att ta bort brickor från brädet. För att bära av måste spelaren kasta ett nummer större än antalet poäng som deras brickor är borta från hemmaplanen. Om en spelare kastar ett nummer som inte är större än antalet poäng kan de fortfarande bära av, men de måste använda antalet poäng som de kastade.

Slutsummering av regler för backgammon

Backgammon är ett spel av skicklighet, strategi och slump. Med rätt kombination av tur och strategi kan du bli en mästare på spelet. Med övning kan du lära dig att spela backgammon snabbt och enkelt. Så ta fram en bräda, hitta en spelsugen kompis (kolla på torget i din stad) och sätt igång redan idag!

backgammon i istanbul
Du finner alltid någon på semestern som kan spela backgammon med dig!